Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 18:39 - Що е свински грип? Опасен ли е? И има ли почва той у нас ?!
Автор: teodortodorov Категория: Новини   
Прочетен: 1633 Коментари: 2 Гласове:
2



От днес България е в грипна епидемия! Смятам, че Facebook е голяма социална мрежа и е много добър начин за информация на хората. Също така смятам, че моя профил е предпочитано за всякакви проблеми и дискусии място и тук всичко намира такова. В момента грипа представлява голяма за плаха за обществото и за всеки един от нас. До колко се спекулира с щама A(H1N1) - свинския и опасен ли е той.

Има много видове грипни вируси, които непрестанно търпят промени ( мутации в молекулата им), като по този начин затрудняват имунната система на човека в борбата и с тези видове инфекции. Вирусната инфекция от новия щам грипен вирус, причиняваща т.н свински грип,е известна като A /H1N1/, която е грипна инфекция от тип А. Това е същата група от H1N1 вируси, които причиняват стандартните сезонни грипни инфекции при хората всяка година, но за разлика от тях, свинският грип се причинява от нов щам на H1N1, срещу който хората нямат изграден имунитет. Първите случаи от свински грип са били след контакт със свине, но впоследствие вирусът се е изменил и се е адаптирал към човешката популация с възможност за предаване от човек на човек. Тази генетична промяна във вируса причинява висока заболяемост и предизвиква т.н пандемия или глобално разпространение. Очаква се тази година усложняване на епидемичната обстановка поради едновременното разпространение на сезонния и “свинския” грип, причинен от новия щам грипен вирус А/H1N1/.

Към настоящия момент в нашата страна е доказана циркулация на новия щам грипен вирус А/H1N1/.Заболяванията в повечето случаи протичат леко до средно-тежко. Най-разпространеният механизъм за предаване на грипните вируси е въздушно-капковият, но е възможен и чрез контаминирани с вируса повърхности- дръжки на врати и др. Силно заразният вирус прониква в тялото през лигавиците на устата, носа или очите, при кихане или кашляне на болен човек или заразоносител.

Как започва грипа? Грипът започва внезапно с втрисане, главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, тежест, болки в очите и др. Температурата още от първия ден се повишава и достига 38-39°С. Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава 2-4 дни, а заболяването - 5-10дни. Клиничните симптоми на т.н свински грип не се различават съществено от сезонния, но при него болните се оплакват от затруднено дишане, повръщане или диария, развиват пневмония. Новият грипен вирус обаче има различен модел на разпространение и тенденция да заразява здрави индивиди и лица най- вече в средна възраст-20-40г.

Как да се предпазим от грипа?
Покривайте с кърпа устата си и носа, когато се намирате в затворена среда и там има хора, които кихат или кашлят. След като ги използвате, хвърляйте кърпите в кофите за боклук;

Мийте често ръцете си със сапун, особено когато някой е кихнал или кашля наблизо до вас. Същото правете, когато самите вие кихате или кашляте.

Използвайте почистващи кърпички, които са с алкохолно съдържание и са ефикасни за дезинфекция.

Избягвайте, контакт на ръцете с очите и устата. Заразата от свински грип може да се предаде и по този начин.

Опитайте се да избягвате контакт с болни хора.

Ако вие сте болен с грипоподобна симптоматика, избягвайте контакт с други членове на семейството.

Носете маска, за да предпазите близките си от заразяване.

Избягвайте посещения на училища, детски градини, тълпи, затворени пространства.

И накрая един съвет от мен: по-добре си останете у дома няколко дни: не ходете по барове и партита, ограничете и кафетата с приятели. Много от глупавите деца се радват на грипна ваканция, защото не учат и по цял ден киснат в кафенета и барове (дори и непълнолетни) така заразяват себе си и другите отколо тях не само с грип, но и с много други болести и след това са двойно повече време на легло. По-доброто е да си останат у дома - интернет е също добро място за комуникация, по което няма как да се хване грип, независимо какъв.

БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ И ТЕЗИ, ОКОЛО ВАС!
 


Тагове:   НАС,   грип,   опасен,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Свинският грип...
06.11.2009 18:43
Има почва не само у нас!
цитирай
2. teodortodorov - това съм го чувал и аз. . . също така и ...
06.11.2009 18:51
това съм го чувал и аз... също така и още едно:
за една доза: 5 капки йод, 2 супени лъжици зехтин, 2 изцедени лимона, 3 ч.л. мед това се пие по една ч.л през 2-3 часа помага и за кашлица, засилва и имунната система :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodortodorov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1102890
Постинги: 530
Коментари: 502
Гласове: 994
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930