Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2011 16:04 - (1) Красотата на България: Велико Търново
Автор: teodortodorov Категория: Туризъм   
Прочетен: 7824 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 08.06.2011 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Здравейте, в следващите няколко постове, озаглавени "Красотата на България" ще Ви разкажа за местата, на които съм бил и които много харесвам. За градовете и за това, че си заслужава да отидем на определени места из милата ни родина. Първата ми дестинация е любимият ми град - Велико Търново!

 image image image

image

Когато преди време се отзовах във Велико Търново на гости на мой приятел останах изненадан. Дори бих казал много изненадан. Не съм очаквал такава красота, такава природа, такива хора, заведения и магнетичност. Някак си се влюбих в този град, в самата му атмосфера. 

Разстоянието от Хасково до Велико Търново е около 190 километра, и с автобус е близо 3 часа и 40 минути - малко по-дълго е, защото се минава през Димитровград, Стара Загора, Казанлък и Габрово и през уникалния проход "Шипка". Винаги, когато видя на върха гордо да стърчи паметника се сещам за одата на Иван Вазов. Става ми едно такова патриотично и гордо. Може би това е чувство, което всеки българин изпитва, когато ходи по тези места - не знам. Хубавото на пътуването с автобус е, че може да видиш и други красоти около теб: след Казанлък - гробници на траките се виждат в далечината, виждаш и руската златна църква в Шипка, сгушена в подножието на Стария Балкан.

imageОтиването до Велико Търново е лесно, защото от Хасково има три автобуса всеки ден в тази посока - два са до Русе и минават през старопрестолната ни столица, а третия е директен и се връща същия ден. От автогарата в Хасково тръгват в 07.00, в 10.20 (идва от Момчилград) и в 13.30 (за Русе). А обратно от В. Търново за Хасково (през Габрово, Казанлък, Стара Загора и Димитровград) има всеки ден от Автогара "Запад"  в 11.00, 12.00 и 13.00 часа.

Магнетичността на стария град те обгръща, още когато слезеш на автогарата. Самият град има уникален аромат, а когато тръгнеш в посока центъра (колкото и интересно да звучи този град няма ясно обособен център) се потапяш в атмосферата на миналото, на началото на третата българска държава. Слизаш на пл. "Майка България" - паметник, изразяваш гордата и стара България - на всеки от четирите края ще видите години, в които страната ни е водила войни - 1878-1879, 1885... Обединението на Българите е най-важното. Вече си в стария град - малките пушещи коминчета на къщичките са сгушени една до друга и разположени амфитеатрално. Някак си, тогава когато бях за първи път се почувствах защитен. И не бях самотен. Уникалното в този град е дори и това, че няма много светофари - когато стъпиш на пешеходна пътека всяка кола спира и те изчаква да пресечеш. imageИмат самосъзнание Търновчани. Градът е с много добре организиран градски транспорт, който може да те отведе в почти всяка точка за броени стотинки.

Една от най-големите забележителности е, разбира се Царевец - уникалната крепост, запазила в себе си духа на вековете. А този дух живее някак си още там. Живее и в Старият Бряст, за който се разказват легенди. А долу - в низината бучи тихо Янтра. Няма как с думи да се опише тази красота, няма да я почувствате и от снимките или клиповете. Трябва да си там, да те полъхне онзи вятър, който е галил преди векове българският байрак, за да го почувстваш... Няколко пъти в годината можете да гледате и спектакъла "Звук и светлина" - уникално шоу на цветове, гонещи се през крепостта и музика, навяваща патриотизъм. За последен път, когато гледах шоуто настръхнах - беше на празника на града - 22 март тази година. Няма да забравя и стрийт парада по улиците на града - все млади хора, разкрепостени, силна музика. Все едно не бях в България, а в Европейска страна. Уникален дух!

imageВ старата столица може и да се наяде много добре човек. Една от най-вкусните кухни, от които съм си облизвал пръстите - тази на ресторант "Щастливецът". Докато похапваш традиционни български ястия и отпиваш глътка вино се наслаждаваш и на уникалната гледка на старо Търново, Янтра, мостът на влюбените и градската художествена галерия. А ти си отгоре и всичко е в ръцете ти...

До този красив и по-български град можете да направите кратка разходка или почивка за почивните дни с приятели, роднини, семейство... има много какво да се види. От музея "Възраждане", където през 1879 е приета Първата ни Конституция до Света Гора, от малките и павирани улички до Самоводската чаршия - там може да пиете кафе на пясък. Не пропускайте да видите и петте църкви. Заслужава си! Има и къде да се забавлявате - от МОЛ-а до готините клубове, пълни с млади и усмихнати хора. Вечерта може да прекарате в две любими мой места - клуб Джак, където всяка вечер има различна програма и партита и "Органза" - една от най-готините дискотеки, в който съм бил. Разполага с три зали - всяка с различна тематика: поп-фолк, комерс и хаус - за всеки има местенце. В града можете да си купите дрехи или обувки, защото има хубави магазини на известни марки. И най-важното на всеки 50-100 метра има денонощни хранителни магазинчета, викат им "Нон-стопчета" така, че няма да останете гладни.

 image image image

Силно Ви препоръчвам да отидете до Велико Търново, защото само който е усетил този град знае за какво говоря... и ще се върне пак!

P.S.: На вашето внимание предлагам и няколко клипчета от Велико Търново, за да се пренесете, макар и виртуално в уникалния дух на града.








Гласувай:
10


Вълнообразно


1. ckarlet - Страхотен постинг за един велич...
07.06.2011 18:52
Страхотен постинг за един величествен град с невероятна архитектура, история и много красота!
Изключително много го харесвам и обичам гр. Велико Търново!
Поздрави и прекрасна вечер ти желая!
цитирай
2. teodortodorov - Радвам се, че ти хареса малката ми ...
08.06.2011 11:25
Радвам се, че ти хареса малката ми виртуална разходка из градът, който толкова много обичам :-) Дано наистина да сум спял да накарам някого, който не е бил там да отиде...
цитирай
3. tota - Ако всеки от нас представи под това мото "Красотата на България" -
08.06.2011 11:51
какво ли ще се получи тук в блог пространството?

Поздрави за постинга! Ще ми бъде приятно да прочета и други представяния от Вас.
Хубав ден!
цитирай
4. teodortodorov - Здравейте, благодаря за комент...
08.06.2011 12:17
Здравейте, благодаря за коментара! Ще прочетете и други представяния от мен! С радост ще напиша още...

Не Ви разбрах, като казвате "Ако всеки от нас представи под това мото "Красотата на България" какво ли ще се получи в блог пространството?" ще си позволя да отговоря така както аз разбирам подаденият въпрос, въпреки че може да има повече от един отговор в повече от една насока.

Със сигурност ще се получи много добре, ако повече хора напишат постинги, с тематика "Красотата на България", защото някак си я забравихме. Забравихме колко хубави места има милата ни родина, на колко забележителности могат да се сравнят само седемте чудеса на стария свят. И го имаме и е наше, но ценим ли го? - отговорете си на този въпрос. Важното е човек да цени родината си, да я пази, а точно това може би ни липсва на нас българите. За да обикне човек родината, трябва да я обиколи казва Алеко Константинов - Щастливецът, също тясно свързан с Велико Търново.

Още веднъж благодаря за хубавите думи и ще се радвам, ако съм успял, макар и виртуално да Ви пренеса в атмосферата на едно хубаво място - град Велико Търново.

Весел ден!
цитирай
5. mt46 - Поздрав!
08.06.2011 12:18
Радвам се, че и други хора виждат красотата и величието на Търново - градът на моята студентска младост!... :))
цитирай
6. teodortodorov - Няма как да се отрече красотата на ...
08.06.2011 13:01
Няма как да се отрече красотата на този величествен град, mt46 :-)
цитирай
7. qbylkovcvqt - :) Израснала съм с красотата на този ...
09.06.2011 16:32
:) Израснала съм с красотата на този град. С тесните улички, с непрекъснато спрели коли от двете страни и изскачащите внезапно измежду тях пешеходци, :) тук всеки шофьор изпитва своите умения. Тук винаги цари оживление и е пълно с млади хора заради университета. И наистина от всякъде се носи усещането за история и старина, за истинската българска култура от Средновековието, Възраждането,... та и до днес.
Беше ми интересно да погледна на града с очите на човека, стъпил за първи път тук.
Поздрав!
цитирай
8. teodortodorov - Благородничко ти завиждам, така от ...
10.06.2011 11:24
Благородничко ти завиждам, така от ъгълчето за дето си живяла в това така обичано от мен Българско парче земя. Обичам всичко в този град - магнетичността му, хората, природата. Ето за това всеки месец, почти по два пъти съм гост на Вашия град. Дори приятели, които учат във ВТУ се шегуват, че вече познавам града по-добре и от самите тях. Но, когато човек реши - опознава всичко!
Радвам се, че ти е харесала тази моя виртуална разходка със споделени чувства.
Усмивки!
цитирай
9. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
14.06.2011 06:11
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" трета част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
10. teodortodorov - Здравейте, първо благодаря Ви, че ...
14.06.2011 10:15
Здравейте,
първо благодаря Ви, че попитахте: много хора нито питат, нито нищо - направо копират :-)

Разбира се, че можете да копирате по-горните ми редове, но това е лично мое мнение за Велико Търново и не желая да ангажирам никого с него. Копирайте го в блога си, но не забравяйте да напишете кой е източника на текста.

Благодаря Ви! Весел и усмихнат ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodortodorov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1103009
Постинги: 530
Коментари: 502
Гласове: 994
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930