Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2008 14:31 - Какво е ХИВ/СПИН? Как да се предпазим и как може да се заразим? (аудио файл)
Автор: teodortodorov Категория: Други   
Прочетен: 4384 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.12.2008 14:33


СПИН се причинява от вирус наречен ХИВ (Човешки Имунодефицитен Вирус).

Вирусът атакува част от белите кръвни телца и може да остане скрит дълго време без да проявява симптомите си. Тялото създава свои антитела срещу вируса, които може да бъдат проследени в кръвта.

Вирусът на СПИН е необикновен с това, че не може да бъде победен от защитите на тялото и постепенно разрушава имунната система.

ХИВ като други вируси се нуждае от клетките, които заразява, за да може да се копира. Тези нови копия на ХИВ клетките продължават да заразяват други клетки. По този начин ХИВ се разпространява до милиардите клетки, които съставляват човешкото тяло.

image


Една от любимите мишени на ХИВ са кръвните клетки наречени “Т-клетки” или “CD4-клетки”. Тези клетки играят важната роля да предупреждават други клетки на имунната система кога да започнат работа. Когато вирусът на ХИВ увреди достатъчно CD4-клетки той застрашава защитата на тялото срещу инфекция и имунната система отслабва. Резултатът от това е, че някои биологични явления като гъбички, вируси и паразити, които могат да живеят в повечето хора без да причиняват болести, могат да предизвикат сериозни инфекции у хора живеещи с ХИВ. Когато настъпят тези инфекции, когато броя на CD4-клетките падне под определено ниво или когато броя на ХИВ вируса в тялото достигне определено ниво, тогава човекът, имащ ХИВ, е развил Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност, или СПИН.

ХИВ обикновено не е заразен, но инфекцията може да се предаде по три начина:
- по време на полов акт;
- чрез смесване на кръв, т.е. чрез замърсени игли и спринцовки или допир на заразена кръв с отворени рани;
- и от майка на дете.

Най-често ХИВ се предава чрез полов акт – между мъж и жена или между двама мъже. Хората употребяващи венозни наркотици също са в опасност ако използват една и съща игла. Няма опасност от инфекция при битови условия. Няма опасност от ръкуване или прегръщане със заразен човек. Кашлица или кихане също не могат да предадат вируса. ХИВ не се предава и чрез храна или напитка или съдове и прибори за хранене.

Повечето заразени нямат симптоми в началото. Понякога се появяват внезапни и краткотрайни симптоми, като подути лимфни възли, зачервено гърло, грип или дори менингит. В по-късните етапи на болестта, която обикновено се открива години след инфекцията, се проявяват различни симптоми, някои от които са постоянно увеличени жлези, зачервено гърло, потене нощем, дълга треска, тревога и депресия. Така нареченият финален етап на болестта се нарича СПИН. Той обикновено се състои от странни инфекции, които се срещат само у пациенти с крайно увредена имунна система. В този етап пациентите могат да хванат тежка пневмония, инфекции на централната нервна система, дълга диария, загуба на апетита и драстична загуба на тегло. Пациенти със СПИН могат да хванат и редки видове рак, най-често това е вид рак на кожата - Kaposis sarkmein, който се проявява като лилави петна по кожата.

Инфекцията на ХИВ се диагностицира чрез кръвен тест. Резултатите от такъв тест стават готови за няколко дни.

Досега не е открито реално лекарство срещу СПИН. От друга страна са разработени лекарства, които контролират вируса и така силно намаляват възможността от проявление на симптомите. По този начин живота на хората живеещи с ХИВ се продължава и прави по-поносим. Лечението с тези лекарства трябва да продължава през целия живот на пациента и все пак някои пациенти получават странични ефекти.

Какво е СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност)?
С - Синдром – защото страдащият от СПИН може да страда от богата гама различни болести и възползващи се инфекции
П - Придобита – защото това е състояние, което човек трябва да придобие или с което да се зарази, а не е нещо което се предава чрез гените
И - Имунна – защото влияе върху имунната система, тази част от тялото, която обикновено работи, за да предпазва от микроби като бактерии и вируси
Н - Недостатъчност – защото кара имунната система да бъде недостатъчно силна (да не може да работи правилно)

Какво е HIV?
H - Човешки – защото този вирус заразява само човешки същества.
I – имуно-дефицитен – защото ефектът на този вирус е да създаде недостатъчност, или неспособност да работи добре, на имунната система в тялото.
V - Вирус – защото този организъм е вирус, което означава, че една от неговите отличителни черти е, че той не може да се репродуцира сам. Той се репродуцира чрез превземане на механизмите на човешките клетки.



Тагове:   как,   може,   файл,   Какво,   СПИН,   ХИВ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodortodorov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1099723
Постинги: 530
Коментари: 502
Гласове: 994
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031