Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2009 14:59 - За възкръсналите мъртви и "отвореното небе", за тивките-фенери и вещиците, горящи на клада...
Автор: teodortodorov Категория: Забавление   
Прочетен: 1086 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.10.2009 15:03


image Интересно и стряскащо заглавие, нали? Но я погледнете календара - края на октомври е, едно че зимата идва с пълна пара; друго, че светът се тресе в хелоунска подготовка... и България се тресе. Навсякъде тикви-фенери, плашила и партита под знака на "празника".

Тук, обаче изниква въпроса "що за празник е Хелоуин"? Ако трябва да отворим и да се поразровим в дебелите книги ще видим, че древните келти празнували своята Нова Година - Samhain. В края на октомври те прибирали последната си реколта. те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint"s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween и се произнася Халоуин както се нарича в САЩ и до днес.

И някъде тук, във всичкото това да видяхте да има нещо българско или правослано-християснко, че половината от българите са полудяли по този, инак католически празник?! - Аз лично не виждам, но смятам, че щом става дума за забавление ние сме първи. Но знаете ли, кое е по-жалкото, че след хелоуин идва 1 ноември и ако отидеш и попиташ хората, голяма част от тях (най-вече подрастващите) няма знаят какъв празник е, това или малкото тези, които знаят какъв е едвали ще могат да изброят имената на поне 5 български народни будители. А тези, които знаят, че първи ноември е ден на народните будители, го знаят само защото миналата година е бил петък и не са ходели на училище. Това е трагичното, според мен... не е толкова опасно, че се празнуват чужди празници (св. валентин, ханука, хелоуин и други) по-опасно е, че забравяме нашите.

P.S.: Честит "Вси светии", на всички празнуващи и честит празник на народните будители на всички българи!

Из статия на Теодор Тодоров за местен вестник с дата 30 октомври 2009 година / петък /
   


Тагове:   небе,   мъртви,   клада,   отвореното,


Гласувай:
1



1. tixlazarov - Има само един...
10.11.2009 18:54
...единствените - HalloweeN !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodortodorov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1102991
Постинги: 530
Коментари: 502
Гласове: 994
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930